Rozen voor de natuurlijke tuin

Waarom rozen?

Rozen zijn niet alleen kleurrijke bloeiers, maar ze zijn ook een enorme meerwaarde voor de biodiversiteit in je tuin. Ze bieden voedsel, schuilplaatsen en ondersteuning aan een breed scala van flora en fauna. Stuifmeel trekt bestuivers zoals bijen, hommels en andere nuttige insecten aan, terwijl dichte struiken vogels en kleine dieren beschermen tegen roofdieren en slecht weer. In de natuur komen rozen veelal voor in overgangszones tussen open grasland en bos. Hierdoor leggen hun wortels belangrijke verbindingen met zowel het onmisbare netwerk aan bodemschimmels als goede bodembacteriën. Bovendien bieden rozenbottels een belangrijke voedselbron vol vitamines voor vogels en ander tuinleven in de winter. Rozen zijn daarom een essentieel onderdeel van een natuurlijke, duurzame tuin.


 

 

 

Welke rozen?

Niet alle rozen zijn hetzelfde als het gaat om biodiversiteit. Sommige variëteiten springen er echt uit vanwege hun bijdrage aan het ecosysteem. Vaak hebben rozen met open of halfopen bloemen het meest succes. Het is moeilijk kiezen, maar hier zijn enkele favorieten :

Heesters (Moschatahybriden, bodembedekkers en andere)


'Millie Fleur'
Deze moschatahybride is een forse heester die vol staat met zoet geurende bloemen. Bestuivers zijn er dol op, vogels smullen van de rozenbottels in de winter, en kleine dieren zoals egels vinden beschutting in het struikgewas dat vrij lang z’n blad houd.

'Ma Fille Sara'
Klein maar dapper! Deze compacte plant valt in de smaak bij mens en dier. De roos is ideaal vooraan in de border of zelfs in een ruime pot.

'Gaard um Titzebierg'
Deze viel ons op omdat die meer dan andere bezocht werd door hommels. Zoals veel moschatahybriden, kan deze als losstaande struik geplant worden of geleid worden tegen een schutting.

'Bukavu'
Met zijn karmijnrode bloemen met een wit hart trekt Bukavu de aandacht van zowel mensen als van stuifmeel etende insecten. Het is een echte blikvanger in de tuin en een voedingsbron voor bestuivers.

'Jean Stéphenne'
De abrikoosroze bloemen van deze variëteit hangen uitnodigend naar beneden, alsof ze de bijen welkom heten. De grote trossen vormen een waar buffet! Hij groeit breed uit en biedt zo beschutting aan de bodem en kleine diertjes zoals het winterkoninkje.

'Snow Star'
Deze bodembedekkende roos creëert een tapijt vol bloemen die een thuis biedt aan insecten en zorgt voor voedsel op laag bij de grond. Ideaal om meer gelaagdheid in je tuin te creëren. Plant deze gemengd met 'Petit Serpent' en combineer een optimale afdekking van de bodem met de herbloei van Snow Star.

'Robe Fleurie'
De naam zegt het al: een bloemenkleed! Wanneer je je neus in de bloem steekt, wordt je overweldigd door een zoete bloemengeur.

'Pink Spray'
Met zijn typische dichte structuur aan mooi gebogen takken vormt deze een veilige haven. Zeker met katten in de buurt! Snoei of scheer deze direct na de bloei om een mooi dicht massief te bekomen dat wel eens durft te herbloeien.

'Red Robin' en 'Pink Robin'
De bijen zijn fan en wij ook van de prachtige rode takken die in de winter de tuin sieren.

'Pleine de Grace' en 'Dentelle de Malines'

Van overvloedige bloei gesproken! Deze sterke heesters (kunnen ook als klimmer) voegen structuur toe aan de tuin terwijl ze bestuivers en vogels verwennen. 

Klimrozen en liaanrozen


Leid ze tegen een wand of laat ze klimmen in een boom of verwilderen in de houtkant. Ga voor Rosa multiflora adenochaeta'Guirlande d’Amour''Summer Wine' of echte lianen zoals 'Apple Blossom', 'Louis’ Rambler''Gardens of Hex''Marcel Vossen''Lady James'R. helenaeR. arvensis 'Venusta Pendula'
Deze rozen zorgen voor een waterval aan bloemen en interessante verticale habitats.

Wilde soorten (botanische rozen) en hun cultivars


Wilde rozen zijn de soorten die in de natuur spontaan voorkomen. Deze zijn uiteraard perfect te integreren in een natuurlijke tuin. Vaak ontstonden er doorheen de jaren spontane kruisingen of met hulp van menselijke creativiteit gecultiveerde selecties met interessante eigenschappen.

Rosa canina (Hondsroos), R. canina 'Abbotswood''Kiese'
Rosa rubiginosa (Egelantier), R. rubiginosa 'Duplex', 'Lady Penzance'of 'Magnifica'...
Rosa pimpinellifolia (Duinroos), 'Dunwich Rose', 'Mary Queen of Scots', 'Glory of Edzel', 'Mon Amie Claire' (herbloeiend), 'Paula Vapelle' (herbloeiend)... 
Rosa arvensis (Akkerroos), R. arvensis 'Splendens'...
Ze zijn geweldig vanwege hun natuurlijke uitstraling en sterke ecologische waarde.

Hoe dit aanpakken?

Om rozen écht in te zetten voor biodiversiteit, zijn er enkele stappen die je kunt volgen:

1. Kies de juiste

Selecteer rozen die zowel bloemen als rozenbottels produceren. Belangrijk is dat de bloemvorm voldoende open is zodat het bloemhart bereikbaar is voor insecten. Maar dat is niet de enige vereiste. Volg uw neus! Een intense geur verraad meestal een goede aanwezigheid van lokstoffen en stuifmeel. Niet elke roos maakt er evenveel aan. Veel moschatahybriden, botanische soorten en hun cultivars zoals hierboven genoemd zijn uitstekende keuzes. Vraag gerust naar ons keuze advies.

2. Plant in lagen

Combineer bodembedekkers, struiken en liaanrozen om een gevarieerde habitat te creëren waarin insecten en dieren op verschillende niveaus voedsel en bescherming vinden.

3. Gebruik natuurlijke methoden

Werk zonder pesticiden en trek natuurlijke vijanden van plagen aan om de gezondheid van je rozen te waarborgen. Door in te zetten aan een grote verscheidenheid aan planten in de tuin trek je ze aan. Het ecosysteem van eten en gegeten worden, moet op volle toeren draaien.

4. Zorg voor een goede bodem

Focus op een gezonde bodem. Dat is de basis en de rest volgt vanzelf!  Rozen houden van voedzame, goed doorlatende grond. Voeg organisch materiaal zoals goed verteerde compost toe om de bodemstructuur te verbeteren. Houd de bodem steeds bedekt met mulch of bodembedekkende planten. Op die manier kan het lichtschuwe bodemleven tot aan de oppervlakte werkzaam zijn.

5. Bied schuilplaatsen

Laat de rozenheesters natuurlijk uitgroeien en snoei niet elk jaar te intensief, zodat ze ook in de winter beschutting bieden aan vogels en kleine dieren.

Conclusie?

Door rozen in je tuin te integreren, versterk je biodiversiteit. Kies voor ecologisch waardevolle variëteiten zoals 'Millie Fleur', 'Snow Star' of botanische soorten om zowel bestuivers als vogels, muizen en egels een rijke leefomgeving te bieden. Met een doordachte aanpak kunnen rozen een ware oase helpen vormen in jouw natuurlijke tuin – een plek waar schoonheid en duurzaamheid hand in hand gaan!

Handleiding : Rozen met blote wortel planten en verzorgen