Handleiding : Rozen met blote wortel planten en verzorgen

Het planten van rozen met blote wortels is een gangbare en efficiënte methode om rozen in je tuin te integreren. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over het aankopen, vervoeren, bewaren en uiteindelijk planten van rozen met blote wortels. Volg deze stappen voor een bloeiende rozentuin!

Aankoop en beschikbaarheid van rozen met blote wortel

Rozen met blote wortels kunnen worden gereserveerd vanaf september en zijn leverbaar vanaf half november. Dit is het ideale moment, omdat rozen vanaf november tot maart in winterrust zijn, wat de beste periode is om rozen te planten of te verplanten in je tuin.

Bewaren van rozen met blote wortels

Na ontvangst kunnen de rozen één week bewaard worden in de ongeopende plastic zak op een koele plek. Controleer wel of de wortels nog vochtig zijn en bevochtig indien nodig. Wanneer het niet mogelijk is om de rozen binnen een week te planten, is het belangrijk deze correct in te kuilen. Volg deze stappen:
- Haal de rozen uit de verpakking en bevochtig de wortels.
- Graaf een ondiepe greppel en leg de rozen losjes in de grond.
- Bedek de wortels en entplaats met verkruimelde aarde.

Wanneer blote wortel rozen planten? (November – Maart)

Rozen groeien goed wanneer ze in de rustperiode worden geplant, van november tot eind maart. Houd er rekening mee dat het planten terwijl het vriest niet aan te raden is. Een beetje nachtvorst nadat uw rozen geplant zijn kan geen kwaad.

Hoe blote wortel rozen planten

Bekijk de video


Of bekijk deze op YouTube.

Voorbereiding van de grond en planten

Volg deze stapsgewijze instructie om rozen met blote wortels succesvol te planten:

    1. Grond voorbereiden: 
Graaf een diep genoeg plantgat en maak de ondergrond los. Voeg ongeveer 5 liter goed verteerde compost of bodemverbeteraar toe per plantgat en meng dit goed door de grond. Een handvol lava- of basaltmeel kan ook worden toegevoegd voor extra sporenelementen die de plant versterken. Op lichte zandgrond kan bentoniet nuttig zijn zodat de bodem beter water en voedingsstoffen kan vasthouden.

    2. Rozen planten: 
Maak de wortels nat voor het planten en spreid ze goed uit in het plantgat. Vermijd dat de wortels geplooid of gewrongen zitten want dit maak je, eens geplant, nooit meer goed. Vul de ruimte tussen de wortels met fijn verkruimelde aarde en zorg ervoor dat de oculatieplaats (het knobbeltje waar wortels en takken samenkomen) net onder het grondoppervlak zit. Na verloop van tijd zal de plant iets zakken tot de ideale diepte van ongeveer 5 cm onder de grond, wat helpt bij vorstbescherming.

    3. Afwerken en water geven:
Druk de grond lichtjes aan zodat de wortels goed contact maken met de omliggende aarde. Onze winters zijn doorgaans vochtig genoeg, waardoor extra water geven meestal niet noodzakelijk is. Toch is het belangrijk om alert te blijven, vooral wanneer er later in het plantseizoen wordt geplant en het voorjaar droog uitvalt. Bij een droog voorjaar is het raadzaam om eens goed water te geven en een dag later de grond los te schoffelen. Dit voorkomt dat de grond dichtgeslagen blijft na het aangieten en doorbreekt ook de capillaire werking, waardoor de grond minder snel opnieuw uitdroogt. Door deze aanpak blijven de wortels gezond en de plant in optimale conditie. 

Rozen planten op plaatsen waar reeds rozen stonden

Als je een roos vervangt op een plek waar eerder rozen hebben gestaan, vervang dan de oude grond met grond van een andere plek in je tuin. Maak een plantgat van 40x40 cm en 60 cm diep en wissel de grond om problemen met bodemaaltjes (nematoden zoals de Pratylenchus penetrans) te voorkomen, omdat deze het inwortelen kunnen belemmeren.

Tip: Overweeg bij het vervangen van grotere oppervlakken een seizoen Tagetes patula (stinkertjes) te zaaien. Deze kleurrijke bloemen verdrijven aaltjes en dienen tegelijkertijd als effectieve groenbemester. Zaai ze vanaf 15 mei, na de ijsheiligen, in rijen met 25 cm afstand tussen de rijen. Het is belangrijk om het perk onkruidvrij te houden totdat de planten volledig zijn dichtgegroeid. Na ongeveer 100 dagen kunnen de resterende planten fijn worden geknipt en in de bovenste 20 cm grond worden onderspit, zodat ze verder kunnen verteren en de bodemstructuur verbeteren.

Bemesten van rozen

Rozen hebben veel voedingsstoffen nodig om rijk te bloeien. Na het snoeien in maart is het belangrijk om rozen te bemesten met rozenmeststof . Wij raden aan om 150 gr/m² te geven. Strooi de meststof rondom de voet van de plant en werk deze lichtjes in de grond. 

In juni, juli en augustus kun je de planten bijmesten met 50 gr/m² om de bloei te ondersteunen en de planten gezond te houden. Vanaf september is het echter beter om geen mest meer toe te voegen, zodat de rozen zich goed kunnen voorbereiden op de winter.

Snoeien van rozen: Wanneer en Hoe?

De rozen die je ontvangt, zijn nog niet gesnoeid. Dit doen we omdat de planten dan beter blijven zitten tijdens het transport. Als u alles in één keer wil afgewerkt hebben, kunt u ze dus meteen na het planten, snoeien zoals aangegeven in de inbegrepen Planttips folder. Het snoeien mag u ook uitstellen tot de ideale snoeiperiode in het voorjaar, met name begin maart:
- Verwijder dode takken en te kleine 'pruts'takjes.
- Snoei de plant terug tot op drie à vier ogen, waarbij je ervoor zorgt dat het hoogste oog naar buiten is gericht.

Gebruik van afstrooimiddelen

Strooi na het planten geen verse houtsnippers op de grond. Deze bevatten looizuren die de groei van de wortels kunnen vertragen. Het is wel mogelijk om een laag compost aan te brengen. Na het inwortelen, wanneer de planten nieuwe scheuten hebben, kunnen afstrooimiddelen worden toegepast. Een bedekte bodem is altijd beter voor het bodemleven en bijgevolg voor uw plant.

Strooi na het planten geen verse houtsnippers op de grond, omdat deze looizuren bevatten die de ontwikkeling van de nieuwe aanplant kunnen vertragen. Wel kun je een laag compost aanbrengen om de bodem te voeden en te verbeteren of afstrooimiddelen zoals gehakseld hout (niet vers) of humicover. Een bedekte bodem onderdrukt onkruid, vermindert uitdroging van de bodem en stimuleert het bodemleven, wat bijdraagt aan de gezondheid van je planten.

Demonstraties en instructiefilms voor rozensnoei

Voor zowel beginners als gevorderde tuiniers organiseren we snoeidemonstraties in februari / begin maart. Meer informatie en handige snoeitips zijn te vinden op onze website. Bezoek www.lens-roses.com/planttips voor onze instructiefilm en verdere begeleiding bij het planten van rozen. 


Conclusie

Het planten van rozen met blote wortels is een eenvoudige, duurzame en effectieve manier om prachtige rozen aan je tuin toe te voegen. Door de juiste voorbereiding, zorgvuldige planttechnieken en goed onderhoud leg je de basis voor een gezonde groei en een weelderige bloei. Of je nu een beginnende tuinier bent of een ervaren rozenliefhebber, deze gids biedt je heel wat kennis en tips die je nodig hebt om van jouw rozen een succes te maken. Laat je inspireren, plant met vertrouwen, en geniet jarenlang van de schoonheid van je rozen!




Alles wat u moet weten over rozen met blote wortel
Voordelen, Aandachtspunten en Plantinstructies