STAMROZEN
0.60m / 0.80m / 1.10m / 1.40m / 1.60m
ONS STAMROZEN ASSORTIMENTWat is een stamroos? Het is een sterk staaltje horticultuur!

Om een rozelaar op stam te kweken moet je als kweker wel wat geduld hebben maar het resultaat mag er wezen.
Het begint bij de onderstam waar al snel twee jaar werk aan is. Hier is het van belang dat een goed wortelgestel wordt gekweekt en sterke lange takken. Van die takken wordt de beste overgehouden want die wordt later de 'stam'.
Om een mooie ronde kroon te bekomen oculeren we op de vier windstreken. 
Dat is overvloedig... maar zo blijft het eindresultaat top, zelfs als er dan één van de vier niet lukt.
Doorheen de laatste zomer op ons veld stimuleren we de plant, met zorgvuldig snoeiwerk, om stevig te vertakken.

Op het einde van de vier jaar durende rit bieden we u een rijk assortiment aan vormen en kleuren op stamlengtes : 60, 80, 110, 140 of 160 cm
Voor elk wat wils dus!
 

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Stamrozen...
een waaier aan toepassingen

Breng wat hoogte in je vaste planten border

Een interessant opgebouwde vaste planten border is een lust voor het oog! Er wordt vooral gespeeld met diversiteit aan vorm en kleur, contrast en samenhang. Bloeiperiodes volgen de seizoenen en planten zoals Verbascum, Digitalis of Allium accentueren hoogte en verticaliteit. Maar deze zijn van voorbijgaande aard. Een stamroos kan hier een waardevolle aanvulling vormen. Die verandert ook wel mee met de seizoenen maar behoudt heel het jaar door zijn architecturale waarde!KIES UW STAMROOS 

Steek ritme in je tuinontwerp

Een tuin, hoe bont of weelderig ook, zal toch harmonieus aanvoelen als je gebruik maakt van deze tip: Herhaal één opvallend element en laat het doorheen je ontwerp terugkomen. Het zal de verschillende tuindelen samenhang geven. Dit kan natuurlijk met tal van zaken: kunstbeelden, zuilbomen, wintergroene topiary maar waarom niet origineel zijn en dit met stamrozen doen? 


Meer over onze ontwerpdienst 

Eyecatcher in een symmetrische tuin

Het ging al over ritme en dat is zeker van belang in een symmetrisch opgebouwde tuin. Stamrozen kunnen bijdragen aan een zekere statigheid. Ze bieden speelse kleuren maar passen in een strakker tuinplan. Of je nu een hedendaagse tuin of een klein Versailles beoogt, impact verzekerd!
 


Meer over new dawn (foto links) 

Ideaal in een kleine tuin

Niet genoeg vierkante meters in je tuin om je plantlust in kwijt te kunnen? Geen nood! Met een stamroos voeg je een bloeiende etage toe. De stam neemt bijzonder weinig plaats in. Andere planten kunnen dus onder je roos groeien tot tegenaan de stam.Meer over Caroline's heart (foto rechts) 

Hou ze op terras in een ruime kuip​

Ookal heb je geen tuin of staat die al vol, dan nog kun je genieten van wat een stamroos te bieden heeft. Ze kunnen namelijk in een ruime pot gehouden worden op je terras. Zoals alle planten die in pot gehouden worden is het belangrijk om de paar jaar toch de kluit op te frissen en verse potgrond aan te vullen. Hou ook een oogje in het zeil wat water en voeding betreft.


Meer over snow ballet (foto links) 

Vormen en maten​

Afhankelijk van de eigenschappen van de rozenvarieteit die we oculeren zal het uitzicht van de kroon verschillen.

Gebruiken we een theehybride, dan zal de kroon meer opgaand zijn. Trosrozen vormen vaak een meer compacte ronde kroon, klimmers en bodembedekkers geven dan weer een bloemenfontein of waterval.
Diversiteit troef! Hierbij komt dan nog dat je keuze hebt uit verschillende maten. Die slaat op de stamlengte, gemeten net boven de wortel tot aan de eerste ent :
60 cm = laagstam
80 cm = halfstam
110 cm = standaardmaat
140 of 160 = treurvorm
 
 


ons volledig stamroos assortiment 

Onderhoud​

Aan een stamroos heb je niet veel werk. Eén maal per jaar (eind februari / begin maart) snoeien we de kroon om de plant compact en vitaal te houden. 
Iedereen kan van tijd tot tijd wat steun gebruiken, zo ook een roos! Plaats tegen de stam een stevig houten paaltje of metalen staaf die ervoor zorgt dat bij felle wind de stam niet breekt. Tenslotte is het aangeraden om wilde scheutjes die mogelijks van uit de onderstam groeien, te verwijderen. Hoe kleiner ze nog zijn, des te makkelijker!
 
 


Meer over snoeien 

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Klik hier voor onze beste stamrozen.

Een selectie uit ons ruimer assortiment.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte, schrijf u in op onze nieuwsbrief! 

U krijgt 4 maal per jaar een melding van het belangrijkste rozennieuws en activiteiten op de kwekerij.

Groenprofessional
Voor professionelen,  landschapsarchitecten,
tuinontwerpers en aanleggers, kwekerijen, gemeentes, tuincentra, etc.


Contacteer ons